
به گزارش تابناک استان لرستان، امروز با حضور استاندار لرستان، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان و جمعی از هنرمندان و اصحاب رسانه و مردم فرهنگ دوست لرستان به مناسبت هفته هنر، آیین نکوداشت پیشکسوت هنر و رسانه انقلاب اسلامی استاد عزت اله چنگایی در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان برگزار شد.
استاد "عزتاله چنگایی"، پیشکسوت رسانه، شاعر و ترانهسرا لرستانی، و چهره سال ۱۳۹۶ هنر انقلاب و پایهگذار شعر انقلابی لرستان، زاده دهم آبان ۱۳۳۴ خورشیدی، در خرمآباد است.
او در حوزهی ادبیات، جدا از شعرسرایی، داستان و فیلمنامه نیز مینویسد و تعدادی از فیلمنامههایش نیز مبدل به فیلم گردیده است.
وی تحصیلات خود را در دبستان «ششم بهمن» و دبیرستانهای «مهرگان» و «کوروش» خرمآباد به انجام رساند. در اواخر دوران دبیرستان، به یمن همشاگردی با "اسماعیل نژاد فرد لرستانی" (که بعداً استاد خوشنویسی برجستهی کشور گردید)، برخی از اشعارش، در دو دفتر، تحت عناوین «گلبن۱» و «گلبن۲» خوشنویسی و ثبت گردید.
قبل از انقلاب، بهواسطهی حضور در کتابخانه عمومی کوروش خرمآباد، فرصت آشنایی با استاد زندهیاد "اسفندیار خان غضنفری"، که آن روزگار ریاست کتابخانه را عهدهدار بود، را مییابد و با ایشان، مراودات ادبی پیدا میکند و از محضرش بهرهمند میگردد.
در سال ۱۳۶۰ در حالیکه در اداره بهزیستی مشغول بهکار بود، با رادیو خرمآباد، به عنوان نویسنده و برنامهساز شروع بههمکاری میکند و در سال ۱۳۶۳ به رادیو خرمآباد انتقال داده میشود.
وی در بحبوحه جنگ تحمیلی، مسئولیت تأسیس نخستین انجمن شعر و ادب خرمآباد را عهده دار بود. یکی از اشعار شناخته شده دوران دفاع مقدس که از رادیو سراسری پخش میشد، «لشکر صبح» از آثار وی بود
این شاعر لرستانی که پیشتر در جراید مختلف قلم میزد، در تیرماه ۱۳۷۶هفتهنامهی بامداد لرستان را با گسترهی نشر در لرستان، تاسیس نمود که تا کنون بدون وقفه منتشر شده است.
وی هم اکنون مدیر مسئول موسسه چند منظوره فرهنگی «نسیم بامداد لرستان» نیز میباشد. چنگایی که در سال ۱۳۸۱ بازنشته گردید و در طول خدمتش در صدا و سیمای مرکز لرستان، تصدی پستهایی نظیر: مدیرتولید رادیو، معاونت صدا، معاونت سیما و معاونت برنامهریزی را عهده دار یوده و مدتی طولانی نیز، عنوان «قائممقام» هشت تن از مدیران کل مرکز، را داشته است. در طول این سالها به طور مکرر ریاست صدا و سیمای مراکز مختلف کشور به او پیشنهاد گردید، که هیچکدام را نپذیرفت.
در آبان ۱۳۹۳ عزت الله چنگایی به عنوان رئیس خانه مطبوعات لرستان معرفی شد.
تجلیل از استاد چنگایی، تجلیل از همه خوبیهاست
استاندار لرستان در آیین نکوداشت استاد عزتالله چنگایی، با تجلیل از مقام هنرمندان انقلابی، شخصیت این پیشکسوت هنر و رسانه را نماد صفا، صداقت، فرهنگ و هنر اصیل لرستان دانست و از ضرورت ثبت و نشر آثار او سخن گفت.
سید سعید شاهرخی افزود: در هفته هنر انقلاب اسلامی هستیم که فرصتی برای تجلیل از هنرمندان مؤمن و انقلابی است.
وی با اشاره به مناسبت برگزاری مراسم بیان کرد: «در هفته هنر انقلاب اسلامی هستیم؛ هفتهای که فرصت مغتنمی فراهم کرده تا تجلیل کنیم از اهل هنر و هنرمندانی که با علم، دانش و هنر خود، ارزشهای اسلامی، انقلابی و انسانی را در جان مردم ما متجلی کردند.»
تجلیل از عزت اله چنگایی، تجلیل از هنر و جایگاه هنرمند است
استاندار لرستان با تأکید بر نقش فرهنگی استاد چنگایی گفت: «تجلیل از هنرمندان این عرصه نه صرفاً به خاطر شخصیت خودشان، بلکه تجلیل از هنر و جایگاه هنرمند است. بهصورت اخص، بنده وظیفه دارم نکاتی را در وصف سیما، اخلاق و زندگی استاد چنگایی بیان کنم.»
نیمقرن آشنایی با شخصیت شریف استاد چنگایی
شاهرخی با اشاره به سابقه دوستی طولانی خود با استاد چنگایی گفت: «شاید در این جمع، من باسابقهترین آشنا با ایشان باشم. از نیمقرن پیش، از زمانی که ایشان حدود ۲۰ سال داشت و من ۱۱ ساله بودم، با خانواده محترمشان در ارتباط بودیم. آنچه در این سالها دیدم فقط خوبی، صداقت، صفا، محبت و فرهنگ بود.»
خانوادهای که از آن هنر و ایثار میبارد
وی با ستایش از خانواده چنگایی افزود: «از این خانواده هنر میبارید و میبارد. برادران گرانقدر ایشان، از جمله سردار رشید اسلام حاج محمد چنگایی، مظهر فداکاری و ایثارند. دیگر اعضای خانواده نیز اهل فرهنگ، هنر و نوشتن بوده و هستند. این خانواده از خانوادههای بااصالت و شریف آبادی است.»
آثار استاد چنگایی باید چاپ و منتشر شود
استاندار لرستان در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «ایشان فرمودند تمام دستنوشتههایم در چند کارتن است و هنوز چاپ نشده. خواهش کردم کمی وقت بگذارند، ما هم کمک میکنیم با راهنمایی خودشان، آثار فاخرشان را منتشر کنیم. مسئولیت گردآوری و نظارت با شما، چاپ و انتشارش با ما.»
استان ما سرشار از سرمایههای انسانی و فرهنگی است
شاهرخی با اشاره به ظرفیتهای مغفولمانده استان گفت: «بار دیگر در صدا و سیما حضور پیدا خواهم کرد و میگویم استان ما چه سرمایهها و گنجهای بزرگی دارد و چرا راکد ماندهاند. ما باید این داشتهها را به نفع عموم مردم به کار بگیریم.»
استان متعلق به همه مردم است؛ باید در خدمت همه باشیم
وی تأکید کرد: «ما و تیم مدیریتی، تحت راهنماییهای نماینده محترم ولیفقیه و با تعصب از سیاستهای ریاست محترم جمهور، تمام توانمان را به کار میگیریم برای بهرهمندی همه مردم. استان لرستان متعلق به همه مردم است. دعا کنید که در مسیر خدمت شایسته، موفق باشیم.
استاد "عزتاله چنگایی" پدر ادبیات بومی خرمآباد است
عضو هیات امنای انجمن مفاخر لرستان با اشاره به اینکه استاد "عزتاله چنگایی" پدر ادبیات بومی خرمآباد است افزود: وی بدیههپردازی چیرهدست است که دغدغه زبان لری را دارد.
حسین مهرداد با اشاره به اینکه صحبت از آقای چنگایی با سوابق درخشانی که دارد بسیار سخت است، افزود: چنگایی بدیههپرداز چیرهدست، است که دغدغه زبان لری را دارد و خوب و بدون نقص مینویسد.
این پژوهشگر لرستانی با اشاره به اینکه استاد چنگایی یادگار فرهنگ زیبای لری در کوچه پس کوچههای خرمآباد است، افزود: چنگایی انسانی متواضع، خودساخته و فروتن است که به دنبال حفظ فولکلور لرستان است.
مهرداد هنر را یکی از عناصر مهم و اساسی و استراتژیک دانست که در شکلدهی به هویت نقش اساسی دارد.
وی با بیان اینکه هنر به دنبال انعکاس واقعیتها اجتماعی است، افزود: هنر زاییده ذهن انسانهای استثنایی مانند استاد چنگایی است.
هنر انقلاب اسلامی مزین به «تعهد» است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان نیز با اشاره به اینکه هنر و ادبیات انقلاب اسلامی مزین به تعهد است، گفت: استاد «عزتاله چنگایی» مصداقی درست و فاخر از هنرمند انقلابی است.
اعظم روانشاد با اشاره به وزانت این آیین و فاخر بودن مراسم گفت: نکوداشت استاد عزتاله چنگایی به گونهای است که لباس دو ساعته برگزاری این مراسم بر قامت او بسیار تنگ است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان با اشاره به جملهای از حضرت امام خمینی (ره) که میفرمایند: «هنر دمیدن روح تعهد است در کالبد آدمی»، افزود: بر این باوریم که این جمله بذر درختی است که امروز ما آن را هنر انقلاب میدانیم.
وی با بیان اینکه هنر انقلاب اسلامی در جرگه هنر مقاومت در سطح دنیا تعریف میشود، افزود: هنر انقلاب اسلامی امروز یکی از صفحات بسیار مهم و حائز اهمیت هنر مقاومت در دنیا است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان افزود: نمود این جمله را میتوان در موسیقی، اشعار و ادبیات دفاع مقدس دید که رودی خروشان به اسم ادبیات انقلابی را به جریان انداخت.
روانشاد گفت: هنر و ادبیات انقلاب اسلامی هنری مزین به تعهد است که هنرمند قرار است در کالبد آدمی بدمد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه استاد عزتاله چنگایی مصداقی درست و فاخر از هنرمند انقلابی است، افزود: استاد چنگایی هنرمندی چند وجهی است که هرکدام از وجوهشان شایسته تقدیر و تجلیل است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان نویسندگی را یکی از وجوه شخصیت هنری استاد چنگایی دانست و گفت: حضور در عرصه رسانه و فعالیت در حوزه سمعی و بصری از وجوه دیگر این شخصیت هنری است.
روانشاد گفت: استاد عزتاله چنگایی بیش از چند دهه از عمر خود را در صدا و سیما به عنوان اتاق فکر، ملجاء و یک اندیشمند زیست کرده است و در مناصب متعدد خدمات ارزندهای داشته است.
وی فعالیتهای استاد چنگایی را از مصدایق تعهد و دمیدن روح تعهد در کالبد آدمی دانست و بیان کرد: یکی دیگر از وجوه شخصیت استاد چنگایی فعالیت در حوزه شعر و شاعری است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان گفت: استاد عزتاله چنگایی در بحبوحه جنگ تحمیلی بانی تاسیس انجمن ادبی شهر خرمآباد شد که این امر حکایت از دغدغه نسلپروری وی داشته است؛ این ویژگی برجسته یکی دیگر از وجوه ارزشمند استاد است.
روانشاد با اشاره به اینکه یک برگ طلایی زرین در کتاب زندگی استاد عزتاله چنگایی وجود دارد، افزود: این برگ زرین بیشتر از دیگر وجوه به چشم بنده آمده و آن پژوهشگری و استادیشان است.
وی با اشاره به ورود استاد چنگایی به عرصه رسانه مکتوب طی دهه ۷۰ با نشریه «بامداد لرستان»، گفت: این نشریه به حق آینه تمامنمای استاد چنگایی است، چه در وجه اخلاقی چه در حوزه تعهد و چه در وجه خلاقیت.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان با تاکید بر به کارگیری کادری مجرب و صاحب قلم و صاحب نگاه در «بامداد لرستان»، گفت: باید راجع به «بامداد لرستان» تحت عنوان رسانه انقلابی و انقلاب رسانهای مطلب نوشت.
روانشاد با بیان اینکه باید از «بامداد لرستان» و مدیریت آن به عنوان یک الگوی حرفهای مطبوعات و رسانه یاد کرد و افزود: باید راجع به تعهد نشریه بامداد لرستان به فرهنگ و حوزه رسانه استان رسالهها نوشت؛ به خاطر این بود که در ابتدای صحبتهایم عرض کردم که این لباس نکوداشت دو ساعته بر قامت استاد چنگایی بسیار تنگ است.