یک محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: عرق گلگاوزبان یک داروی باارزش برای التهاب چشم است.
حامد نظری اظهار کرد: گلگاوزبان از گیاهان دارویی و دارای روغنی است که به علت خاصیت شفا دهندگی از مدتها قبل بهخصوص در فرانسه شناخته شده بود.
وی با بیان اینکه این گیاه دارای شاخههای توخالی و آبدار است و ارتفاع آن به 50 سانتیمتر میرسد، افزود: برگهای این گیاه نسبتاً بزرگ و چینخورده به رنگ سبز تیره و تخممرغی شکل نوکتیز بوده که بهطور متناوب بر روی ساقه گیاه قرار دارند.
نظری ادامه داد: تمام سطح گیاه پوشیده از کرکهای سفید و منشعب بوده و گلهای این گیاه در انتهای ساقه قرار دارد و به رنگ روشن و ستارهای شکل است.
این کارشناس بخش تحقیقات گیاهپزشکی با بیان اینکه میوه این گیاه به شکل چهار فندق کوچک و به رنگ قهوهای مایل به سیاه است، اضافه کرد: این گیاه در فرانسه "شکوفه آبی تندرستی" نامیده میشود زیرا گلهای آن به رنگ آبی است و داروی خوبی برای دهقانان که معمولاً نیاز به تنفس بیشتر در هنگام کار کردن دارند؛ محسوب میشود.
وی خاطرنشان کرد: بعضی از نویسندگان معتقدند که نام لاتین آن یک اسم تغییر شکل یافته به معنی "قلب" و "من آوردهام" است زیرا اعتقاد بر این است که این گیاه قلب را تقویت میکند.
نظری اظهار کرد: امروزه ثابت شده که محصولات حاصل از برگها و پودر این گیاه خاصیت ضدافسردگی دارد و باعث افزایش نشاط روحی میشود. بهطور مثال شربت ساخته شده از پودر این گیاه دارای خاصیت ضدافسردگی و ضد استرسهای روحی و آرامشدهنده و تسکیندهنده قلب است.
این محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان به تأثیر دارویی اینگونه اشاره کرد و گفت:
این گیاه بهعنوان مدر، ملین و مسکن ثابت شده و استفاده از آن در فرانسه بهعنوان ضد تب و ناراحتیهای ریوی (تنگی نفس) بسیار رایج است.
وی با بیان اینکه این گیاه به علت داشتن ترکیبات نمکی باعث افزایش فعالیت کلیهها شده و به همین دلیل استفاده از آن باعث کاهش تب میشود، ادامه داد: همین خاصیت تسکین دهندگی آن به علت داشتن ترکیبات موسیلاز در کل اندامهای گیاه است.
نظری با اشاره به استفادههای غذایی از گلگاوزبان بیان کرد: از گل و برگهای این گیاه میتوان بهعنوان چاشنی در نوشیدنیهای تابستانی استفاده کرد و گلهای این گیاه را برای تهیه مربا استفاده کرد.
این کارشناس ارشد گیاهپزشکی اظهار کرد: مربای آن برای افرادی که از بستر بیماری برخاسته و دوران نقاهت را سپری میکنند و همچنین افرادی که حالت ضعف دارند بسیار مفید است.
وی با بیان اینکه گلها و برگهای این گیاه را میتوان در سالاد و سوپ خیار به کاربرد، گفت: برگهای قطعهقطعه شده گیاه را میتوان در پایان زمان پخت سوپها استفاده و همراه با برگهای گلکلم پخت و مصرف کرد.
نظری با اشاره به اینکه برگهای تازه این گیاه نیروبخش و نشاطآور است، بیان کرد: گلگاوزبان یک گیاه مقوی برای غده فوق کلیوی به شمار میآید؛ همچنین مصرف این گیاه خاصیت ضد استرسهای روحی (نشاطآور) دارد و برای زندگی پر دغدغه امروزی فوقالعاده مفید است.
این محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان خاطرنشان کرد: گلگاوزبان ازنظر عناصر معدنی بهخصوص پتاسیم بسیار غنی بوده و دمکرده (چای) تهیه شده از این گیاه برای کاهش تب بسیار مفید است.
وی گفت: همچنین دمکرده گلگاوزبان بهعنوان یک محرک تولید شیر در مادران میشود. عرق این گیاه نیز بهعنوان یک داروی باارزش برای التهاب چشم به کار میرود.
نظری اظهار کرد: این گیاه برای درمان تبهای عفونی، یرقان، سل، روماتیسم، خارش (حساسیتهای پوستی)، تورمها و زخمهای گلو و دهان مفید است.